EL PANTÀ DE RIUCANYES

Es tracta d’un itinerari ideat tant per a ser realitzat a peu com amb cotxe. La proximitat i la disponibilitat de camins, així com també de carreteres i enllaços en bon estat fins al punt de destí, faciliten l’accés al pantà mitjançant ambdues possibilitats.
El recorregut té el seu inici en la plaça de la Font i ens convida a descobrir, en el municipi veí de Riudecanyes, un paratge únic en l’entorn, on gràcies a la làmina d’aigua permanent del pantà és possible observar comunitats vegetals i la seva fauna associada que no es donen dins del terme municipal de Vilanova d’Escornalbou.
Per al recorregut a peu, des de la plaça de la Font, cal agafar l’avinguda de Catalunya fins a trobar el trencant cap a les pistes esportives. Des d’allí cal seguir els camins que ens conduiran fins a arribar a Riudecanyes. Un cop arribats al nucli urbà d’aquest darrer municipi, cal seguir les indicacions fins arribar al pantà. La ruta en cotxe es realitza a través de la carretera que uneix els nuclis de Vilanova i Riudecanyes.

El pantà i el seu entorn
L’embassament, gestionat per la Comunitat de Regants de Riudecanyes, constitueix l’element més característic del municipi veí de Riudecanyes.
L’obra va començar el 1904 i va estar enllestida l’any 1918. La construcció d’aquest pantà sobre la riera de Riudecanyes es va idear bàsicament per a proveir les necessitats d’aigua de la ciutat de Reus (que en aquells temps tenia 27.000 habitants), i per abastir als camps de conreu tant de la mateixa Reus, com també de Montbrió i Riudoms.
Inicialment, la resclosa de 34,5m d’alçada, retenia un volum d’aigua de 3,38m3 que originaven una làmina d’aigua de 27ha. Donades les demandes creixents d’aigua, l’any 1991, es va inaugurar l’ampliació del pantà. Aquesta ampliació va suposar el increment de 6,5m d’alçada de la resclosa. Amb aquesta alçada, l’embassament va assolir les 40,30ha de superfície i una capacitat de 5,3 hm3.
Actualment, una part de l’aigua que s’aprofita del pantà s’usa per al proveïment de diverses poblacions de la zona, mentre que l’altra part s’usa per al reg agrícola.
Respecte als usos recreatius permesos en el pantà, cal mencionar que existeixen restriccions quant al bany, la pesca, la navegació a rem i a vela i queda completament prohibida la navegació a motor. Tot i aquestes restriccions, l’embassament suposa un atractiu turístic important per al municipi de Riudecanyes.
Els valors naturals del pantà
L’embassament se situa en un entorn dominat per pinedes mediterrànies, amb el pi blanc (Pinus halepensis) com a principal representant arbori. Aquestes pinedes es troben acompanyades de comunitats arbustives monopolitzades per brolles. Respecte a la vegetació aquàtica, aquesta mostra signes de deteriorament i s’ubica principalment en la cua de l’embassament. Destaca la presència de peus d’eucaliptus (Eucalyptus globulus) en part de la franja arbòria que rodeja el pantà; una espècie al·lòctona d’origen australià que antigament es plantava en aquest tipus d’infraestructures.
En referència a la fauna aqüícola, el principal grup animal que hi trobem és el dels peixos. Antigament, en el pantà s’hi podien pescar barbs cua-roig (Barbus haasi) i truites de riu (Salmo trutta). Actualment i degut a la introducció d’espècies al·lòctones, les poblacions d’aquests peixos han desaparegut, sent substituïdes per carpes (Cyprinus carpio) i perques americanes (Micropterus salmoides). També s’hi poden trobar bargues ibèriques (Squalius pyrenaicus), gardins (Scardinius erythrophthalmus) alguna anguila (Anguilla anguilla) i alguna madrilla (Chondrostoma toxostoma miegii).

  • El pantà vist des del cel

  • Panoràmica del pantà

  • En la fila superior, d’esquerra a dreta: barb cua-roig, truita de riu, carpa. En la fila inferior, d’esquerra a dreta: perca americana i bargues ibèriques.

Per a poder descarregar-vos el track d’aquesta ruta, cliqueu en el següent enllaç: