ENTORN MÉS PROPER

Vilanova d’Escornalbou és un petit municipi situat al peu de la serra de l’Argentera envoltat de muntanyes i zones naturals i a tan sols quinze minuts de la platja.

Part del territori del terme municipal està catalogat dintre de la zona protegida Xarxa Natura 2000 Tivissa- Llaberia- Vandellòs i zones PEIN (protecció dels espais d’interès natural) Mare de Déu de la Roca i Serra de Llaberia.

Aquest últim és un conjunt muntanyós calcari que forma part del prelitoral tarragoní; entre les Muntanyes de Prades i les de Tivissa-Vandellòs. El seu relleu és molt accidentat, amb barrancs encaixats i espectaculars cingleres.

La seva naturalesa provoca l’aparició de relleus, representats per balmes, coves, avencs i ponts naturals, degut a l’acció del vent i l’aigua. Es tracta d’una zona amb un elevat valor didàctic i també científic.

Hi ha nombrosos barrancs com el de Rifà; la major part dels quals són estacionals, portant aigua quan plou i fent sorgir nombrosos salts i olles. Hi ha nombroses fonts, moltes d’elles amb aigua permanent, tot i que en els últims anys, degut a l’abandonament, algunes d’elles no tenen cabal.

Degut a la seva situació pròxima al mar, es gaudeix d’una certa bonança climàtica, exceptuant valors extrems durant l’estiu i l’hivern. Destaquen també les boires, majoritàriament provinent de les marinades i que poden arribar a durar diversos dies. És també una zona molt ventosa, sobre tot a la tardor i hivern.

Recentment, el Consell Comarcal del Baix Camp ha creat la marca turística “Muntanyes de la Costa Daurada”, dintre de la qual s’inclou Vilanova d’Escornalbou (www.muntanyescostadaurada.cat).